Op de foto hierboven het gemeentehuis van Smallingerland. Ontworpen door de Friese architect Abe Bonnema.
Ervoor staat het kunstwerk Sûnder titel (Flerken) van Ids Willemsma.
Er zijn drie gedenkstenen in het gemeentehuis voor slachtoffers van de tweede wereldoorlog. Zij waren ambtenaren, werkzaam in Drachten en Oosterwolde. In het gemeentehuis lees je over het werk dat zij deden en hoe zij zijn omgebracht.
In het grasveldje van de Gauke Boelensstraat staat een kunstwerk van de Drachtster beeldhouwer Anne Woudwijk. Probeer eens te ontdekken wat het uitbeeldt. Zijn er kinderen aan het spelen?
Tijdens de stadswandeling vertelt de stadsgids de betekenis van het kunstwerk.
Om het grote woningtekort na de Tweede Wereldoorlog enigszins te lenigen, kocht Nederland in 1946 800 houten woningen van Oostenrijk. Het waren prefab-woningen die per trein naar Nederland werden vervoerd. Een volledige woning paste in twee wagons.
Drachten schreef in voor 13 van deze woningen; ze staan in de Gauke Boelensstraat en de J.M. Houwenstraat.
In Oostenrijk was er na de oorlog een groot tekort aan voedingsmiddelen en etenswaren. Nederland had geen internationale betaalmiddelen en voldeed de rekening daarom in natura met zaden, gedroogde groenten en visconserven [Wikipedia].
Voormalig gemeentedichter Andries de Jong en Hylko Loonstra van DOK23 versieren kabelkastjes met de mooiste gedichten. Je komt ze overal tegen, o.a. in de Gauke Boelensstraat [Facebook].
Bij voetbalvereniging Drachten staat op het clubhuis een inspirerende tekst van Andries de Jong [vvdrachten].