Stukken land die voorheen de grens ("swette") van Drachten vormden werden halverwege de 20e eeuw gebruikt voor woningbouw en nieuwe bedrijfsactiviteiten.
De poptempel van Drachten aan Oliemolenstraat 16. Een geweldig muzikaal aanbod, jaarlijks bezocht door maar liefst 25.000 popliefhebbers. Kijk op iduna.nl voor wat er komen gaat.
De industrieflat in de Oliemolenstraat is opgericht in 1949. Het is een bedrijfsverzamelgebouw om start-ups (zo heette dat toen nog niet) te faciliteren en dat was zeer innovatief voor die tijd. Zozeer zelfs dat de minister van economische zaken ervoor naar Drachten kwam. Zie Wikipedia voor meer informatie.
Het eerste resultaat uit Drachten: een scheerapparaat met één roterende kop, bekend als het eitje.
Op 13 november 1950 startte Philips met de productie van scheerapparaten in Drachten. Het was het begin van een nieuw tijdperk.
Gemeente Smallingerland liet een productiehal bouwen aan de Oliemolenstraat, er kwamen duizenden nieuwe banen, woningen en scholen werden gebouwd - Drachten was even de snelst groeiende plaats van Nederland. Het kleine veendorp veranderde in de tweede stad van Friesland qua oppervlakte, aantal inwoners en economische productie.
Ook vandaag de dag is Philips Drachten van groot belang voor de regio. Het is o.a. medeoprichter van het Innovatiecluster Drachten.
Door de sterke vraag naar werknemers heeft Philips ook een grote bijdrage geleverd aan de woningbouw in Drachten. Zo werd voor Philips veel gebouwd in de wijk Noord-Oost. Daarnaast bouwde Philips zelf in de wijken De Swetten, De Bouwen en De Singels.
Onderstaande foto uit 1955 toont de bouw van "Philipswoningen" in De Swetten.
Tip: In dit document van de Technische Universiteit Delft wordt "De invloed van Philips op architectuur en stedenbouw van Drachten" beschreven.
De polsstokverspringer, in 1995 gemaakt door Hans Mes in opdracht van Philips. Het symboliseert de bedrijfsuitbreiding van De Swetten naar De Haven. Het beeld springt over de Noorderhogeweg, van de ene wijk naar de andere.
In het staal zijn 1.176 meestertekens opgenomen, ontworpen door medewerkers van Philips.
Op een rotonde vlakbij de Fierljepper staat nog een kunstwerk van Hans Mes. Hij maakte het voor Philips in 2011 bij het 60-jarig bestaan van de divisie Consumer Lifestyle. Het verbeeldt het thema "Wij maken het verschil".
Het kunstwerk toont een 3D gedachtewolk met het silhouet van Alexandre Horowitz (uitvinder van het roterend scheersysteem), een oog dat in de toekomst kijkt en drie scheerkoppen. Een uitgebreide beschrijving vind je op de website van Hans Mes.
Wie gedronken heeft van het water, dat Ik hem zal geven, zal geen dorst krijgen in eeuwigheid, maar het water, dat Ik hem zal geven, zal in hem worden tot een fontein van water, dat springt ten eeuwigen leven.
Johannes 4:14
Kerk De Fontein aan De Kolken is ontworpen door architect J. Bosma in 1965.
Het kunstwerk op de zijgevel is een ontwerp van de Amsterdamse kunstenaar Berend Hendriks. Het bestaat uit geglazuurde bakstenen en toont vanuit een regenboog de hand van God die een mens zegent. [PetersenDaan]
Het park is genoemd naar burgemeester Jan Lourens Thalen. Het is tussen 1959 en 1963 aangelegd naar ontwerp van tuinarchitect Hein Otto [CultureelErfgoed] en heeft sinds 2018 de status van rijksmonument.
Aan de Kuiperssingel staat een van de mooiste schoolgebouwen van Drachten; het is van OBS De Swetten.
Bij de vestiging van Friesland Lease aan De Lange West staat een hightech "zonnebloem": een installatie van 12 zonnepanelen die meedraait met de zon.
Dit mozaïek op een huizenblok aan De Lange West is in opdracht van architect Groenewoud door kunstenaar Wim Gerritsma in 1962 gemaakt.
Het is geplaatst op de zijmuur van het appartement waar de architect zelf woonde.
In de vijver bij De Brekken staat de sculptuur Onverwoestbaar van Tseard Visser. Hij maakte het betonnen beeld in 1965.
Bij de Dierenambulance Zuid-Oost Friesland staat op de gevel een mooi gedicht van Andries de Jong.
Dit is nog een puzzel. Op een van de woningblokken aan De Tijen staat een handtekening. Het lijkt op J v/d Schans. Zou het de architect zijn, een lokale bekendheid, een bewoner?
Wie het weet, mag een e-mail sturen naar mooidrachten@gmail.com. Hartelijk dank!